Nem múlhat el karácsony bejgli nélkül. Minden ünnepi asztalon előkelő helyet foglal el a sütik között és szerintem a leghamarabb is fogy el. A hagyományos bejgli nekem már kicsit unalmas, így tavaly újításként a mini falatnyi változatát készítettem el, nagy sikere volt a megajándékozottaim körében is. Idén viszont megláttam a neten a bejgli "golyósított" változatát, nem is volt kérdés, hogy kipróbálom-e? Igaz kicsit munkásabb, mintha rúdban készítenénk, de egy jó kis karácsonyi zene mellett hamar elrepül az idő. Én most négy féle ízzel töltöttem: diós, mákos, gesztenyés és házi szilvalekváros, de lehet bármilyen tölteléket beletenni ami nem áztatja el a tésztát. Az eredeti recepten annyit változtattam, hogy a töltelékbe kevés citrushéjat is reszeltem, ezzel hozzáadva egy kis plusz üde ízt. Betettem a videót, hogy lássátok az egész folyamatot. Érdekessége még, hogy lehet csak golyókat sütni vagy el lehet készíteni tortaformában tortának is. Nagyon puha, omlós tésztája van, nem száraz, töredezős, már nyersen is nagyon élvezetes dolgozni vele. Egy golyóbis pedig pont akkora adag, ami még jól esik a főétkezés után, vagy két étkezés között, de nem telít el túlságosan. Aki idén bejgli terén szintén újítana, ajánlom kipróbálásra.
Bejgli golyó(torta)
Hozzávalók:
tészta:
- 50 dkg liszt
- csipet só
- 3 g porélesztő
- 6 dkg cukor
- 20 dkg olvasztott vaj
- 1,5 dl hideg tej
- 1 tojássárgája
- narancsaroma - ízlés szerint
lekenéshez:
- 1 tojássárgája
- 1 tojásfehérje
Diós vagy mákos töltelék:
- 20 dkg darált dió / mák
- 10 dkg cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- kevéske hideg tej
- dióhoz 1/2 bio narancs reszelt héja, mákhoz 1/2 bio citrom reszelt héja
Gesztenye töltelék:
- 20 dkg gesztenyemassza
- 2 ek porcukor - vagy ízlés szerint
- rumaroma
Szilvalekváros töltelék:
- sűrű házi szilvalekvár
Elkészítése:
- Egy nagy tálba öntjük a lisztet, elkeverjük benne a csipet sót, hozzáadjuk a porélesztőt, cukrot, tejet, tojássárgáját, narancsaromát és a felolvasztott, visszahűtött vajat.
- Szép sima tésztává gyúrjuk.
- Letakarva 30-40 percet pihentetjük, a tészta nem fog túl nagyra kelni.
- A tésztát kettévágjuk, enyhén lisztezett felületen kb 1/2 cm vastagra nyújtjuk.
- Nagyobb kockákra vágjuk, mindegyik közepére bőven teszünk tölteléket és a tészta négy sarkát befelé hajtogatva golyóvá formáljuk.
- A másik tésztával ugyanígy járunk el.
- Ha tortának készítjük, akkor sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába rakjuk szorosan egymás mellé a golyókat, ha csak simán golyókat szeretnénk akkor sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket.
- Mindegyik golyócskát alaposan megkenjük felvert tojássárgájával, hagyjuk teljesen megszáradni, majd lekenjük felvert tojásfehérjével, ezt a réteget is hagyjuk megszáradni, így lesz szép márványos. (kb 30-40 percet pihentetjük lekenések után)
- Hideg sütőbe tesszük, majd 170°C-on 22-25 percet sütjük.
Nagyon guszták lettek, tényleg nem megszokott forma bejgliből. Nagyon szép lett a tetejük, szép márványos. Most megint tanultam egy hasznos dolgot, hogy hogy kell lekenni a márványosságért 🙂. Nagyon finomak lehetnek a négyféle töltelékkel!
VálaszTörlésA mi bejglink már kész van - mákos és diós -, a hétvégén sütöttük meg, aztán még aznap este ment a fagyasztóba. De ez a tiéd most nagyon megtetszett, és emlékszem a tavalyi falatkáidra is, azok is nagyon csinosak voltak!
Katalin, köszönöm a kedves szavaidat! Jó ötlet, hogy a fagyasztóba tetted, így biztosan megéri majd a karácsonyt. A forma vagy a küllem teljesen mindegy, mi a repedtet is jóízűen megesszük. Ezek meg olyanok, mintha kis pogácsák lennének, az ember csak nyúl utána jártában-keltében.
TörlésNagyon ötletes és vidám, megihletett engem is! :-)
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik, jó sütögetést kívánok!
Törlés