A húsvéti asztalon felvonultatott sok édes finomság mellett nálunk jól megférnek a mutatós kis kekszek is. Manapság már annyi cuki kis kiszúróformát lehet kapni, amivel igazán ünnepivé varázsolhatjuk a hangulatot. Az omlós vajas tészta nagy előnye, hogy fém dobozban hetekig eláll, így nem kell az utolsó pillanatban kapkodni a süti elkészítésével és állásában még finomabbá, puhábbá is válik. Ez a tészta megtartja a formáját, így alkalmas sütipecsétes kekszekhez is. Hogy a minta is megmaradjon benne élesen, fontos, hogy a tészta hideg legyen, ha menet közben kicsit felolvadna inkább tegyük vissza a hűtőbe újból lehűlni, hogy ne vesszen kárba a munkánk. Piros tojás mellett kis celofán tasakokba csomagolva a locsolóknak is ajándékozhatunk belőle. Az alábbi adag nem túl nagy mennyiség, kb 2 tepsinyi adag.
Húsvéti mandulás vajas keksz
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 7,5 dkg porcukor
- 2,5 dkg hámozott darált mandula
- 14 dkg hideg vaj
- 1 tojás
- csipet só
Elkészítése:
- Lisztet, cukrot, darált mandulát, csipet sót egy tálba öntjük, összekeverjük.
- Hozzáadjuk felkockázott vajat, gyorsan összemorzsoljuk, majd a tojással is összedolgozzuk. labdává gyúrjuk, fóliába csomagolva 2 óra hosszára - vagy 1 éjszakára - a hűtőbe tesszük.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A tésztát kettévágjuk, amelyikkel nem dolgozunk visszatesszük a hűtőbe.
- Lisztezett felületen 4-5 mm vastagra nyújtjuk, húsvéti mintás kiszúróval kiszaggatjuk.
- Ugyanígy járunk el a tészta másik felével is.
- Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, kb 10-12 perc alatt megsütjük (sütőfüggő, akkor jó, ha a széle épp csak színesedeni kezd)
- A sütiket rácsra téve hagyjuk kihűlni.
- Jól záródó fémdobozban 1-2 hétig eláll.
De helyes kekszek, egyik figura szebb mint a másik! És a mandulával nagyon fincsik lehetnek.
VálaszTörlésNálatok akkor már húsvéti hangulat uralkodik a lakásban 😊.
Igen, már ki vannak rakva a húsvéti díszek is, már csak a nyuszit várjuk, mert locsolkodók nem jönnek már.
Törlés