2025. február 12., szerda

Valentin-napi szerelmes linzer

 








Már többször említettem, hogy én nem szoktam a Valentin napot ünnepelni, de mégis csak jó alkalom arra, hogy az ember lánya sütit süssön. Ebben a zord és hideg időben amúgy is jól esik begyújtani a sütőt, érezni a tűz melegét és a sütemény mindent belengő illatát. Egy egyszerű linzer, alkalomhoz illő köntösbe bújtatva, mely tökéletes meglepetés erre a napra. Lehet vele kedveskedni a párunknak, családtagjainknak. Gyors, mutatós, olyan mindenki kedvence sütemény.      

Valentin-napi szerelmes linzer

Hozzávalók:

tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg hideg vaj / margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs (bourbon) vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 ek hideg víz
  • csipet só

töltelék:

  • eper, málna, ribizli, meggylekvár  (ízlés szerint valamilyen savanykás lekvár)

Elkészítése:

  1. A liszthez adjuk az átszitált porcukrot, csipet sót, gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajjal / margarinnal.
  2. Hozzáadjuk a tojást, vizet és tésztává gyúrjuk.
  3. Fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
  4. Lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, kerek kiszúró formával kiszaggatjuk.
  5. A korongokat sütőpapíros tepsire helyezzük, a tésztába az ujjunkkal vagy kiskanál nyelével szív mintát készítünk, amit megtöltünk tetszőleges lekvárral.
  6. Előmelegített 170°C-os sütőben kb 10-12 percig sütjük. (sütőfüggő, de a tészta világos szinű maradjon, akkor jó, ha a széle épp csak barnulni kezd)
  7. A tepsiben hagyjuk néhány percet hűlni, mert a süti ilyenkor még törékeny, majd rácsra téve  teljesen kihűtjük.                                                                                                                                                                                                                                                                                                               



4 megjegyzés:

  1. Valentin napot mi sem tartunk, de ezekből a finom és guszta sütikből elfogadnék egy-kettőt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen küldtem volna, de mivel csak falatnyiak voltak, pillanatok alatt elkapkodtuk.

      Törlés
  2. Nagyon mutatós és finom süteményt készítettél! Tetszik az ötlet hogy még tölteni sem kell ezzel a technikával .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fele annyi a munka vele, mint a hagyományossal, de azért ugyanolyan finom volt.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!