Ha május, akkor elérkezett a spárga szezonja. Elsőre talán ételként mindenkinek - nekem is - a spárgakrémleves és a spárga hollandi mártással jut eszébe róla. Mikor megvettem az élénk zöld spárgasípokat a piacon, még nem tudtam mit fogok belőle készíteni, de a megszokottól valami eltérőt szerettem volna főzni belőle. Az egyik gasztomagazinban aztán rábukkantam erre a gyöngyszemre. Apró, citrusos ízvilágú fasírtocskák selymesen krémes spárgaszósszal. Üde, könnyed tavaszi fogás és bő fél óra alatt el is készülünk vele.
Citromos fasírtocskák teszínes spárgaszósszal
Hozzávalók:
fasírt:
- 50 dkg darált hús (lehet csirke, pulyka, sertés)
- 1 tojás
- 1 zsemle
- 1/2 citrom reszelt héja és ízlés szerint a leve
- só
- őrölt bors
- kevés tej
spárgaszósz:
- 40 dkg zöldspárga
- 5 dkg vaj
- 2 csapott ek liszt
- 4 dl tejszín
- só
- őrölt fehér bors
sütéshez:
- olaj
Ekészítése:
- A spárgáról eltávolítjuk a fás részt úgy, hogy az alsó részét meghajlítjuk, ahol eltörik az a fás része.
- A spárgát 1 cm-es darabokra vágjuk, a felolvasztott vajon átforgatjuk, sóval, borssal, kevés vízzel kb 20 perc alatt megpároljuk.
- Menet közben, ha szükséges pótoljuk alatta a vizet.
- Meghintjük liszttel, felöntjük a tejszínnel, mártás sűrűségűre beforraljuk.
- A fasírthoz a darált húst tálba tesszük, hozzadjuk a tojást és a tejben megáztatott zsemlét.
- Sózzuk, borsozzuk, citrommal ízesítjük.
- A masszából hosszúkás rudakat formázunk.
- Forró olajban aranybarnára sütjük.
- A frissen kisült fasírtokat a spárgaszósszal kínáljuk.
- Apró parázsburgonyát is süthetünk mellé.
Recept átvéve: Vidék íze magazin
De guszták! Finom lehet együtt a fasírt és spárgaszósz. Nálunk ritka vendég a spárga, de ahogy nézem a fotóidat, most megkívántam 😋
VálaszTörlésÉn is csak néhány éve kerültem barátságba vele, sokszor nálam sem készül, de néhány receptet azért minden szezonban kipróbálok vele.
Törlés