2020. május 31., vasárnap

Csokis, narancsos kölespuding















Jó ideje használom a kölest köretként, de most szerettem volna valamilyen édességet is kipróbálni belőle. A puding elnevezés kicsit megtévesztő, ne a hagyományos pudingra gondoljatok. Ez egy darabos, tejberizsre emlékeztető desszert, hasonlóan készül, de szerintem egészségesebb és még talán finomabb is. Rögtön egy csokis, narancsos változattal kezdtem, ízben ez egy jó párosítás, bár én kicsit a csokitól töménynek éreztem. A folyadék szabályozásával lehet lágyabbra is készíteni a "pudingot", ha valaki úgy szereti. Szerintem cseresznyével, meggyel, barackkal is finom lehet, de akkor hagyjuk ki belőle a narancsot. Gyors, egyszerű délutáni nassolnivaló.   

Csokis, narancsos kölespuding

Hozzávalók:

  • 15 dkg köles
  • 3 dl víz
  • 3 dl tej
  • 2 dl habtejszín
  • 6 ek barnacukor (vagy lehet kb 5 dkg méz is)
  • 1 cs bourbon vaníliás cukor vagy 1-2 tk vanília esszencia
  • 2 ek holland kakaópor
  • 5 dkg étcsokoládé
  • csipet só
  • 1/2 narancs reszelt héja
  • 1/2 narancs leve

Elkészítése:
  1. A vizet lábasba rakjuk egy csipet sóval, hozzáöntjük a megmosott kölest, felforraljuk.
  2. Mikor már majdnem elfőtte a vizet hozzáöntjük a tejet, tejszínt, belekeverjük a cukrokat, és a kevés meleg folyadékkal elkevert kakaóport.
  3. Fedő alatt lassú tűzön, gyakran kevergetve puhára főzzük, kb 15-20 perc alatt.
  4. Még melegen belekeverjük a csokoládét, a reszelt narancshéjat és levet.
  5. Tűzről levéve, fedő alatt pár percig duzzadni hagyjuk.
  6. Üvegpoharakba adagoljuk, tetejére narancsot kockázunk.
  7. Citromfűvel díszíthetjük.


1 megjegyzés:

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!